Tuesday, January 08, 2008

Bloody Senseless Murder



Japan en de walvisjacht
Japan is van plan dit jaar zo'n duizend walvissen te doden voor de kust van Antartica. Zij doen dit onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Zo omzeilen ze het moratorium, het tijdelijk verbod, op commerciƫle walvisjacht uit 1986. Walvissen en andere zeezoogdieren zoals dolfijnen worden met uitsterven bedreigt als er veel op ze gejaagd wordt. Daarom werken landen al sinds 1931 internationaal samen om de walvisvangst te beperken.

Australisch protest tegen het doden van walvissen
De Australische actiegroep Animal Liberation Victoria (ALV) organiseerde op 3 januari een spectaculaire demonstratie tegen de Japanse walvisjacht. Voor de Japanse ambassade in Melbourne werd een enorme Japanse vlag uitgerold. Op de rode stip in het midden die de rijzende zon symboliseert nam een bloedrood geverfde actievoerster op plaats. Ze werd omringt door zo'n 250 mededemonstranten. Er werd tijdens de demonstratie 985 keer op een gong geslagen, het exacte aantal wavissen dat Japan wil slachten. Aan het eind van de actie tekenden honderden mensen de vlag die aan de Japanse overheid zal worden aangeboden als protest tegen de walvisvaart.
Organisator van de demonstratie Noah Hannibal zei tegen de pers: ‘This is bloody senseless murder. The Japanese whaling fleet is right now slaughtering whales in our waters. It can take these gentle giants up to 40 minutes to die after the harpoons tear through their body. These whales endure long and agonising deaths that no being should have to suffer. We want the Japanese goverment to know that as long as they are killing these gentle giants, we will be relentless in our opposition.’

Meer actie
Dat zo'n demonstratie niet zinloos is bewees het feit dat Japan onlangs onder de druk van protest besloot af te zien van de jacht op 50 bultrugwalvissen. Vanuit Nederland zet Greenpeace zich in om walvissen te beschermen. Ze oefenen druk uit op de politiek, en zijn met het schip de Esperanza aanwezig in de wateren waar wordt gejaagd. Bovendien hebben ze een wetenschappelijk walvisonderzoeksprogramma opgezet, om aan te tonen dat wetenschappelijk onderzoek heel goed mogelijk is zonder walvissen te doden.

No comments: